Biografi: Øystein Torp


Øystein Torp ble født 30. april 1980 i Oslo, men var bare 2 måneder gammel da familien flyttet til Hong Kong. Først 10 år senere flyttet familien tilbake til Norge for godt. Øysteins foreldre var misjonærer i Hong Kong.

Det var under et Norgesopphold han som 5 åring så sin bestefars fiolin at han sa: ”Jeg vil spille fiolin.” Foreldre fikk det ”tvilsomme” rådet at det var best å begynne å spille i 7-8 års alderen. Derfor tok det noen år før han fikk sin første fiolin og begynte å spille 8 år gammel.

Øystein begynte å spille i Hong Kong hos fiolinlærer Liem Cheng Song. Han begynte tidlig å opptre for folk. En av de første stedene var på den norske skolen i Hong Kong. En viktig grunn til at Øystein i dag har blitt en fiolinist er responsen han har opplevd når han har opptrådt

erectile dysfunction. Education and reassurance may be3. Patients may change medication regimens, either cialis.

.  Da han var elev ved Kristelig Gymnasium i Oslo, var han solist ved julekonsertene i  konserthuset flere ganger. Overalt hvor han har spilt har mennesker vært dypt rørt og takknemlig for musikken.

Tilbake i Norge spilte han en stund i Bolteløkka skoleorkester i Oslo før han begynte på Barratt Due.  Senere formidlet Barratt Due kontakt med Ole Bøhn, som da ble hans lærer helt til han dro til Chicago i 2000.  Alle lærerne til Øystein har vært viktige på hver sin måte, men årene med Ole Bøhn har betydd mye. ”Ole Bøhn la et fundament for meg som jeg den dag i dag føler at mitt fiolinspill hviler på. Ole Bøhn er en mester pedagog og viste meg hvor viktig det er å streve etter perfeksjon i mitt fiolinspill. Han hadde alltid metoder og praktiske råd å gi for å løse tekniske utfordringer.”

Etter videregående på Kristelig Gymnasium brukte Øystein et år på å tenke hvor veien skulle gå videre. Han brukte året til å øve og søkte til Moody Bible Institute i Chicago. Der kom han inn på musikkavdelingen og tok en femårig bachelor grad i musikk med fiolin som hovedinstrument. Han hadde David Katz og David Taylor som lærere på Moody.  David Taylor har vært “Assistent Concertmaster”  i the Chicago Symphony Orchestra siden 1979. David Taylor er en fiolinist i verdensklasse og det var virkelig et privilegium å være hans elev.

Det skulle bli mange år i Chicago. Senere ble det ”Master in violin performance” ved DePaul University, hvor  Olga Kaler var hans lærer. Hun er en fiolinist med fantastisk teknikk og for  øvrig gift med Ilya Kaler som også underviser på DePaul University.

Ilya Kaler er den eneste fiolinisten i verden som har klart bragden å vinne første plass i Paganini, Tchaikovsky og Sibelius fiolinkonkuranse. På DePaul fikk Øystein ha Ilya som coach i kammermusikk og spilte ved mange anledninger for ham. Det finnes kankje ingen fiolinist i verden som har en teknikk som kan måles med Ilya Kalers. Det var derfor et privilegium å høre ham spille i mange konserter.

Da Øystein var godt underveis med sin to årige master grad ble han oppmuntret av Olga Kaler til å prøvespille for opptak til en toårig post-mastergrad. Resultat ble enda to år til i Chicago og en Performance Certificate Degree. De fire årene på DePaul satte virkerlig fart på de tekniske ferdighetene og toneproduksjonen. Han fikk utmerkelsen ”with distinction” da han graduerte.

Sommeren 2010 flyttet Øystein hjem til Norge etter ni år med fiolinstudier i Chicago. Han jobber nå som freelance fiolinist.

Øystein har opptrådt i uttalige sammenhenger og har stor erfaring som solist. I Chicago har han spilt solo for tusenvis av mennesker og for live radio. Han har vært med på flere CD innspillinger hvor han også har spilt med Trompetisten Mark Ridenour, Assistent Principal i Chicago Symphony Orchestra. På samme CD spiller Øystein solo på Johan Svendsens Romanse og er konsertmester og solist i Bachs Brandenburg konsert nr. 2.

En venn av Øystein fra Moody, Eric Pazdziora er komponist og låtskriver. Øystein var med på innspillingen av en CD sammen med ham høsten 2009. På DePaul university spilte Øystein flere ganger konsertmester for kammerorkesteret og det innebar også flere solo roller.

Han har vært på turneer i Norge, Danmark og Sverige som konsertmester og solist, sammen med orkesteret fra Moody. Ellers har han vært på turne i Ungarn, Romania, Østerrike og Tyskland. Under sine år i USA har han spilt i konserter i de fleste av delstatene.

Sitat fra en radio lytter:
”On February 3rd, I was listening to Founder’s week on WMBI and heard Øystein Torp performing ”The Holy City” on the violin. It was absolutely stunning
. Incredibly beautiful and moving. I was disappointed when I realized that MBI only posts the speakers for Founder’s week, for I had hoped to hear it again on the internet. Is it possible to get a copy of that performance?…Or if there is a CD with Øystein performing that song – I would be glad to buy it. “The HolyCity” has always been a special song in my family. I am 3rd generation American with 100% Norwegian ancestry. Many in my family play violin – but never like that! I’ve played it on the piano – but never like that! The music was so very moving. My mother is now 86 years old, and I know hearing it would bring found memories back for her. I know it did for me!….Thank You”

”Dette er et godt eksempel på hvorfor jeg den dag i dag fortsatt bruker timevis på å øve og forsøke å spille enda bedre, for da kan jeg kanskje glede enda flere mennesker med det jeg selv regner som en gave.” Øystein Torp

 

Legg igjen en kommentar